Wat is speltherapie

Welkom op de site van De Speelkeet - Praktijk voor speltherapie. In mijn praktijk help ik kinderen die vastlopen in hun sociaal- emotionele ontwikkeling middels speltherapie.

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waar spel gebruikt wordt om het kind te helpen. Wanneer ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen de ontwikkeling van het kind belemmeren, kan speltherapie een oplossing bieden.

 

Voor veel kinderen is het moeilijk om over hun gevoelens, angsten en zorgen te praten. Ze verwerken hun ervaringen door te spelen.  Wat je niet zo goed kunt zeggen, kun je wel in het spel naar buiten laten komend. Door speltherapie kan het kind laten zien wat hem of haar bezig houdt, wat hij voelt en denkt. Verborgen boodschappen worden zichtbaar.

 

Speltherapie vindt plaats in de spelkamer. Deze is zo ingericht dat het de mogelijkheid heeft om met allerlei speelgoed en expressie materialen te spelen: een zand- watertafel, winkeltje, bouwmaterialen knutselspullen, gezelschapsspellen playmobil en nog veel meer.

 

De speltherapeut heeft alle aandacht voor het kind en bouwt met hem of haar een vertrouwensrelatie op. De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de speeltaal van het kind begrijpen en ondersteuning te geven bij het uiten en verwerken van problemen. De speltherapeut heeft een empathische en accepterende  grondhouding en is voorspelbaar.
­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gallery/photo5
gallery/photo6
gallery/photo4